Gyakran ismételt kérdések

Kik viselnek Lycra anyagokat?


Bárki, akár egy teljesen hétköznapi ember, mind férfi és nő rajonghat ezért az anyagért. A lycra nem egy átlagos érzést vált ki, mint a hétköznapi anyagok, hogy ez egyszerűen predesztinálja arra, hogy fétis legyen belőle. A kiváltó ok: a kényelem, az alakformálás, sportolás, stb.


Mit takar a polyamid, az ellasthan szó?


Polyamid


Olyan speciális bőrbarát műszál, amely nagy rugalmasságának, szakítószilárdságának, és gyors száradásának köszönhetően fontos összetevője a legtöbb alapanyagnak.


Elasthan


Az Elasthan egy speciális Lycra szál, amelynek nyúlékonysága az eredeti hosszúság 700%-ig terjed, és a nyújtás után tökéletesen visszanyeri eredeti alakját és méretét.
Ez a hihetetlen tulajdonság a szál molekuláris szerkezetének köszönhető. Az Elasthan nem okoz allergiát ellentétben a korábban használt anyagokkal.
Ez a rugalmas szál ugyanakkor igen érzékeny a vegyszerekre, zsírokra, olajokra, klórra, emiatt körültekintően kell eljárni a mosásánál.
A Lycra szállal készült termékek a test minden vonalát gyönyörűen követik, könnyűvé teszik a mozgást, harmóniát teremtenek a test és az öltözet között.
 A Lycra szál kényelmet, sportosan tartott alakot, tartósságot biztosít és szabadságot ad a mozgásban.

A Du Pont által kifejlesztett Lycra szál rendkívüli rugalmasságának köszönhetően finoman és kényelmesen alkalmazkodik minden formához, maximális mozgásszabadságot biztosít, segít megőrizni az anyag eredeti formáját hosszú távon is.


Hogyan kezeljük a lycra anyagokat?


A lycra és spandex ruhák, termékek anyaga különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, a különleges szálak gondos kezelést igényelnek. Az ellasztán tartalmú textíliák érzékenyek a kozmetikumokra, napolajra, bőrzsírra, izzadtságra, ezért a közvetlenül bőrön viselt alsó ruházatot lehetőleg minden egyes hordás után ki kell mosni.  Az uszodákból származó klór és a termálfürdők ásványi anyagai a szálak idő előtti elöregedését okozzák.

Meghosszabbítjuk a termék élettartamát, ha minden használat után kimossuk. Kérjük, mindenkor vegye figyelembe a termékenként eltérő kezelési címke utasításait!KÉZI MOSÁS


A termék olyan alkotórészeket tartalmaz, amelyek a gépi mosást nem sokáig tűrik. Ilyen például a különleges anyagösszetétel vagy egy olyan kialakítás, mint egy fel vart csat, vagy a termékbe bedolgozott esetleges merevítő. Ezeket a fém elemeket a gépi mosás túlzottan igénybe veszi, eldeformálód-hatnak vagy kicsúsznak. Ez a legrosszabb esetben akár a mosógépet is károsíthatja.
Az ilyen jellegű terméket csak kézzel lehet mosni, ezzel elkerülheti a fém merevítő eldeformálódását, törését, vagy azt hogy átszúrja, megsértse az érzékeny anyagot.
Az alapanyag kímélése érdekében ajánljuk, hogy ne mosószert, hanem habfürdőt használjon a mosáshoz! Ne mossa 5 percnél tovább! Vegye figyelembe a kezelési címkén feltüntetett utasításokat is!


GÉPI MOSÁS


A mosóteknő jelben megadott mosási hőmérsékletet soha nem szabad túl lépni. Az új, növelt teljesítményű mosószer generáció használatával teljesen elkerülhető a magas hőmérséklet.


ELSZÍNEZŐDÉS MOSÁSKOR


A többnyire fehér anyagok ruhadarabok véletlen elszíneződésének veszélyét nagyban csökkentheti, ha betartja az alábbiakat:
– fehér textíliákat soha ne mosson színes vagy pasztell színű anyagokkal,
– az erősen fogó, többnyire új darabok mosását kifejezetten kézzel végezze, ezzel is megakadályozva a kioldódó festékanyagok továbbkeveredését.

 

FEHÉR TEXTÍLIÁK


A fehér textíliákat fehérítős módszerrel  ne mossa, mivel az ilyen tisztító anyagok maradandó kárt okoznak a termék anyagában.
Ne használjon klór, vagy oxigén alapú mosószert, (hypo, wanish, stb.)


SZÍNES TEXTÍLIÁK


A színes textíliákat általános 40 fokon is mosni képes finom vagy színes mosószerrel mossa (tartsa be a gyártó adagolási utasításait).
2-es vízkeménység felett minden mosáshoz adagoljon vízlágyítót. Ezzel megakadályozza a vízkő lerakódását és a ruhák szürke elszíneződését.
Kérjük ne tegye ki a fehér neműket, catsuitokat, dresszeket és legginseket fel- és levételkor erős húzásnak, mert a varrási szálak megszakadhatnak  A speciális varrás ilyenkor kibomolhat és a ruha újra varrása  csak speciális gépekkel javítható.
Csak azonos színű textíliákat mosson együtt.


SÖTÉT TEXTÍLIÁK


A gyártásból adódóan a sötét anyagokban gyakran festéktöbblet található. Ezt lehetőleg az első használat előtt kézi mosással kell eltávolítani.
Jellemzően fekete és kék anyagok oldódnak ki a legjobban.


MOSÓSZEREK


Túl kicsi adag esetén csökken a mosószer hatása, túl nagy adag esetén túlerősödik a mosószer hatása és ez károsíthatja a textíliákat.
A mosószer mennyiségét a ruha szennyezettségéhez kell igazítani. A helyes adagolást minden mosószer csomagolásán feltüntetik.


ÖBLÍTŐK


Az öblítők a ruhákat lágy, puha tapintásúvá teszik. Hibás használatuk azonban negatív hatású lehet. az öblítő szereket a hagyományos textíliákhoz készítették azok lágyításához
Az ellasztán szálakat az öblítő kioldja, ezzel csökken az anyag alakformáló ereje. Az ellasztán-nak nincs szüksége lágyításra az alapanyag jellegzetességéből adódóan.


SZÁRÍTÓGÉP


Kérjük, a terméket ne szárítsa szárítógépben, ez a művelet túl erős megterhelést jelent az anyagok és a színek számára.
Az anyagok specialitásából fakadóan a  vizet a Lycra alapanyag kivezeti a felületére és ott hamar megszárad.
Várhatóan gyorsabb lesz a ruhadarabok elhasználódása, ha szárítógéppel szárítja, mint szárítókötélen történő szárítás esetén.


ÖKOLÓGIA


A helyes mosással mindenki jelentős mértékben hozzájárulhat a környezetvédelemhez. A mosószert a víz keménységi foka és a ruhák szennyezettsége szerint adagolja!
A mai aktív hatású mosószerekkel alacsonyabb mosási hőmérséklet is elegendő a jó mosási hatékonyság eléréséhez!
Lehetőleg ne használjon szárítógépet, a kötélen történő szárítással energiát, ezzel pénzt takarít meg és nem utolsó sorban kíméli a környezetet!